Kapuzárás? Életközép? - 40 lettem. Most mi lesz?

Mindenki életében vannak olyan dátumok, amiket már előre mérföldkőnek érez. Emlékszel, mennyire vártad, hogy végre 18 legyél? Vagy 25? Hogy milyen ijesztőnek tűnt a 30? És aki már túl van rajta, az akár bevallja, akár nem, bizony megállt egy pillanatra a 40. születésnapja előtt. És arra emlékszel, mi változott a születésnapod másnapján? Igen, semmi. Legalábbis jó eséllyel semmi. 

 

kapuzaras02

40 lettem. A baráti körömben elég sokan átestek ezen idén, én pedig körülbelül májusig vicces megjegyzésekkel szórakoztattam őket ezzel kapcsolatban. Aztán rájöttem, hogy bizony rám is ez vár, és azt hiszem, ezután kevésbé voltam szórakoztató. Az „utolsó ötven napban” visszaszámlálást tartottam, sokkolva ezzel minden egyes napon magamat és a környezetemet is.  Aztán eljött és elmúlt. És mi változott másnapra? Igen, semmi.

 

Miért más a 40. (látszólag), mint bármelyik korábbi születésnap?

Ismerősek ezek a mondatok?

kapuzaras01- Ó, innentől már a B oldal pörög! (Halkan jegyzem meg: a negyven alattiak jelentős részének ez nem sokat jelent, hiszen sokan talán soha nem fordítottak meg egyetlen lemezt sem.)
Tartós tejet már ne vegyél!
- Gyűjtesz már a nyugdíjra, ugye?
- 40 fölött már minden nap ajándék!
És azt észrevetted, hogy a reklámok jelentős része így kezdődik: „Negyven felett a nők már…” (Nekem ez csak néhány hónapja tűnt fel.)

Egyre gyakrabban hallasz ilyeneket: kapuzárási pánik, életközépi válság…  Borzasztóan frusztráló. Ha addig nem lett volna semmi bajod, ezektől biztosan kellemetlenebbül fogod magad érezni. Mert igen, valószínűleg tényleg túl vagy a felén, vagy legalábbis közel hozzá. De biztos, hogy ez annyira  ijesztő, mint ahogy minden és (szinte) mindenki sugallja? (Én például sokkal szívesebben vagyok most 40, mint amennyire szívesen 20 lennék. Az sokkal félelmetesebbnek tűnik.)


Mire 40 éves leszel, már elértél valamit, valószínűleg kipipálhatsz néhány dolgot a „Negyvenesekkel Kapcsolatos Nagy Társadalmi Elvárások” listáján. Ha nem, akkor bizonyára sokan és sokszor teszik föl azokat a nagyon bosszantó kérdéseket, amik a hiányzó pipákra vonatkoznak. Ha igen, akkor pedig talán benned merül föl a  kérdés: „És most merre?”

A következő bejegyzésben egy nagyon hasznos eszközt mutatok (nem csak negyveneseknek!),  amelynek a segítségével könnyebb tisztázni, hol is tartasz most pontosan és azt is, merre tovább!

Kövess a facebookon

Elérhetőségeim

Telefon:

+36 70 / 944-9671

Email: 

info@lifecoachingszeged.hu

Hasznos információk

Adatvédelmi szabályzat

Együttműködési megállapodás

Csatlakozz hozzám

facebooktwitterinstagram

googledribbbleyoutube