5 tanács, ami nem változtatja meg az életed – 1. rész

Adhattam volna ennek az írásnak azt a címet is, hogy „5 tanács, amit a coaching során biztosan nem fogsz hallani”, de ideális esetben az ötöst itt végtelenre is cserélhetném, hiszen a coaching során egyetlen tanácsot sem kapsz. 

Azt gondolom, neked is ismerősek lesznek ezek a mondatok. Vagy kimondtad már, vagy sokszor hallottad. A legtöbb mögött valószínűleg ott van a segítő szándék, csak éppen nem visznek előre. Nem segítenek abban, hogy megoldd a dilemmád, hogy megküzdj a nehézségeiddel, hogy feldolgozd a feldolgoznivalót.

5tanacsamimegvaltoztatja01

1. A „fejezdmárbe”

Egyéb megjelenési formái:

-„Hagyd már ezt abba!”

-„Szedd már össze magad!”

Miért nem az igazi?  Mert még csak nem is tanács. Mert ha tudnád, hogyan kell, már befejezted, abbahagytad volna, összeszedted volna magad és nem is beszélnél a problémádról. Valamiért mégis ezt teszed, tehát még nem jutottál el a megoldásig. A „fejezdmárbe” üzenete a legrosszabb mind közül, valami ilyesmi: „Unlak, nem érdekel, amit ezredszer mondasz, ha nem tudsz másról beszélni, inkább ne is mondj semmit!”
Ezt kérdezném helyette: Miért jó neked ez a helyzet?  Mivel lennél elégedett? Mit tudsz te tenni azért, hogy változzanak a dolgok? Mi az, amit máris megteszel?

 

2. Az „engeddel”

5tanacsamimegvaltoztatja02

Egyéb megjelenési formái:

-„Ne rágd magad rajta!”

-„Ne emészd magad!”

-„Lépj túl rajta!”

Miért nem az igazi?  Közeli rokonságban áll a „fejezdmárbe”-típussal. Azért , mert nem tudod, hogy kell. Ebben a tanácsban azért én már jobban érzem a segítő szándékot, hiszen aki ezt mondja, látja, hogy régóta emészt valami, régóta forgatod magadban ugyanazt a  gondolatot és nem tudsz kilépni belőle, mégsem mozdít meg ez a tanács sem.

Ezt kérdezném helyette: Hasonlókat, mint az előzőnél. Miért ragaszkodsz ehhez a gondolathoz? Kinek jó ez a helyzet? Ha holnaptól megszabadulnál ettől a gondolattól, mi változna az életedben?  Persze az első válasz csípőből az, hogy nem ragaszkodom és senkinek és semmi, de hidd el, oka van, hogy nem tudsz továbblépni. Ez lehet sértettség, megbántottság, félelem… kicsit körbe kell ásni és ki kell deríteni, majd rájönni, mit tehetnél helyette.

A következő írásból kiderül, mik azok a további tanácsok, amikkel nem tudunk mit kezdeni és mivel helyettesíthetjük őket.

Neked vannak hasonló „élményeid”? Mihez kezdesz velük? 

Kövess a facebookon

Elérhetőségeim

Telefon:

+36 70 / 944-9671

Email: 

info@lifecoachingszeged.hu

Hasznos információk

Adatvédelmi szabályzat

Együttműködési megállapodás

Csatlakozz hozzám

facebooktwitterinstagram

googledribbbleyoutube