5 tanács, ami nem változtatja meg az életed – 2. rész

3. Az „idővel”

Egyéb megjelenési formái:

-„Az idő majd megoldja!”

-„Nincs/Nem volt még itt az ideje!”

-„Idővel jön majd jobb!”

-„Ha úgy kell lennie, úgy lesz!”

 

5tanacsamimegvaltoztatja2 03Miért nem az igazi?  Nehéz, mert ebben a „tanácsban” bőven van igazság. Az egyik legnagyobb közhely, hogy az idő minden sebet begyógyít, mégis igaz. Idővel enyhül a fájdalom, a hiányérzet, a sértettség, halványulnak a fájó emlékek,  hacsak nem gondoskodsz róla, hogy minden nap jó alaposan megforgasd magadban a kést. Mert akkor elég jól szinten tartható. Amiért nem segít, az az, hogy a problémákat MOST szeretnénk megoldani, a kérdésekre MOST szeretnénk választ kapni.

Ezt kérdezném helyette: Mitől lenne MOST jobb? Mit gondolsz, egy év múlva mekkora hatással lesz ez a kérdés az életedre? Tegyük fel, hogy a 80. születésnapodon visszatekintesz erre az időszakra. Mire lennél a legbüszkébb? Mivel tudod motiválni magad, hogy ebben a helyzetben is kitarts a céljaid mellett? Milyen képességeid erősödnek most? Mire tanít ez a helyzet?

4. A „te tudod, DE”5tanacsamimegvaltoztatja2 02

Egyéb megjelenési formái:

-„Tedd, ahogy jónak látod!”

-„Nem szólok bele, DE…”

-„Jót akarok neked!”

-„A javadat akarom!”

Miért nem az igazi? Mert ha tudnád, nem kérdeznél. Mert ha nem akar beleszólni, ne tegye. Mert honnan tudná más, mi szolgálja a te érdekedet? Nem a te életedet éli, nem azok az emberek veszik körül, nem azt a munkát végzi, nem ugyanazokkal a gondokkal, kérdésekkel küzd. Az ilyen tanácsokkal éppen az a baj, hogy megkérdőjelezik, hogy TE képes vagy-e meghozni a SAJÁT döntéseidet, eljutni a SAJÁT megoldásodhoz. És persze ha hallgatsz a tanácsra, akkor önként átadod másnak a felelősséget és máris más okolható az esetleges kudarcért, hiszen „Ő mondta, hogy ezt csináljam!” Könnyű kívülről megmondani a tutit, könnyű máséval verni a csalánt, hiszen a következményeket másnak (neked) kell viselni.

Ezt kérdezném helyette: Bármi mást, ami eljuttat a saját megoldásodhoz. Például: Kik azok, akik támogatnak a célod elérésében? Milyen belső erőforrásokra támaszkodhatsz? Ha hozol egy döntést, miben változik az életed? Milyen előnyök és hátrányok származhatnak a döntésedből?

5. A „mibajodvan”

Egyéb megjelenési formái:

-„És azt hallottad, hogy X válik/kórházban van/kirúgták?”

-„Más boldog lenne a te problémáiddal.”

-„Most komolyan ez a bajod? Mindened megvan!”

-„Ennél azért vannak sokkal nagyobb gondok is a világban!”

5tanacsamimegvaltoztatja2 01Miért nem az igazi? Mert ennél bántóbbat nem nagyon tudok elképzelni. Sokszor nehéz rászánni magunkat, hogy beszéljünk a dilemmáinkról. Végre elmondjuk valakinek, és azt a választ kapjuk, hogy ami napok/hetek óta nem hagy nyugodni, az semmiség? Hogy másnak sokkal rosszabb? Persze, tudom, hogy van, ahol háború van, van, ahol éheznek és van, akinek nincs lába, nem mellesleg még a globális felmelegedéssel is számolni kell, de a saját életében mindenkinek meg kell küzdenie a saját kérdéseivel. És ha az az, hogy pikkel rád a főnököd, hogy elutasították a közeledésedet, hogy összevesztél a szüleiddel vagy hogy nem tudod, merre indulj tovább, akkor senki nem kérdőjelezheti meg a problémád komolyságát. Senki. Ráadásul ebben is benne van az „Istenem, mennyire nem érdekelsz!”.

Ezt kérdezném helyette: Olyan kérdéseket tennék föl, amitől érzed, hogy komolyan veszlek és foglalkozom a kérdéseddel, hogy meg tudd oldani. Mióta foglalkoztat ez a kérdés? Mit tettél, mikor hasonló helyzetben voltál? Egy 1-10 skálán mennyire feszít ez a dilemma? Van esetleg olyan, ami ennél is jobban foglalkoztat? Ha lenne egy szupererőd, amivel meg tudod oldani ezt a kérdést, mi lenne az?

Hosszasan tudnám még folytatni a sort nem előrevivő „tanácsokkal” és lehetséges helyettesítőkkel is. Felismered valamelyik típust? Esetleg vannak tapasztalataid, hasonló „hasznos” mondataid, amiket gyakran hallasz? Oszd meg velem!

És ha úgy érzed, elakadtál, a kapott tanácsok pedig nem mozdítanak semerre, keress bátran a honlapon található elérhetőségek bármelyikén!

Kövess a facebookon

Elérhetőségeim

Telefon:

+36 70 / 944-9671

Email: 

info@lifecoachingszeged.hu

Hasznos információk

Adatvédelmi szabályzat

Együttműködési megállapodás

Csatlakozz hozzám

facebooktwitterinstagram

googledribbbleyoutube