Listaírás

A listaírás 6 pozitív hatása

Odáig szinte mindenki eljut előbb vagy utóbb, hogy fog egy darab papírt és felírja, mit kell vásárolnia, hiszen elég bosszantó, ha hazaérve veszed észre, hogy éppen az nem került a kosaradba, amiért elindultál. Valószínűleg a listákkal való kapcsolata mindenkinek a bevásárlólistával indul, hiszen a legtöbbünk életében korán eljön az a pillanat, amikor anya a kezünkbe nyom egyet és végre elmehetünk egyedül beszerezni a sütihez valókat.

Az már mindenkinek az egyéni vérmérsékletétől függ, hogy mennyire harap rá magától erre a lista-dologra, van, aki a Mikulásnak ír, van, aki a tanulnivalót rendszerezi… de felnőttként kikerülhetetlenül újra szembesülsz vele.

 

Mert  akármerre is bolyongsz a neten életvezetési tanácsok után kutatva, vagy választ várva arra a kérdésre, hogy hogyan tarthatnád jobban kézben a mindennapjaidat, mindenhol beleszaladsz ebbe a javaslatba: ÍRJ LISTÁT! Aztán nekiállsz, írsz, és vagy nagyon bejön, vagy úgy érzed, ennél, frusztrálóbb dolog nem is létezik a világon. Ha nagyon bejön, akkor nincs megállás a lejtőn, jöhetnek

-  a napi teendőlisták, listairas 02
-a mellette-ellene listák,
-a bakancslisták,
-az ajándéklisták,
-a célokat, terveket rendszerező listák,
-a „legjobb 5 akármi” –listák,
-az újévi fogadalmak listái,
- a megnézendő filmek listája,
-a kölcsönadott könyvek listája,
-a kérdések, listája, amiket valakinek fel akarsz tenni,
és azt veszed észre, hogy a végén van egy listád a listáidról.

Ha azonban nem szippant be a listázás és elképzelni sem tudod, mi a jó benne, nézzünk meg néhányat a pozitív hatásai közül. Természetesen pontokba szedve!  J

  1. Rendet csinál a fejedben. – Ha leülsz, végiggondolod és leírod például azt, hogy miket kell megtenned, elintézned az adott napon, sokkal könnyebben tudod szervezni a napodat és beosztani az idődet.
  2. Enyhíti a stresszt. –Ugyanezért. Ha úgy érzed, ezer feladat borul rád és sosem érsz a végére, szánj rá egy kis időt (néhány percet), rendszerezd és már nem is olyan ijesztő. Ráadásul azt is látod, mi az, ami elhagyható.
  3. Motivál. – Nagyon jó érzés kihúzgálni az elvégzett teendőket, a beszerzett ajándékokat, a beteljesült vágyakat, az elért célokat. És ha látod, mennyi mindent megcsináltál, elhiszed, hogy a többi is menni fog.
  4. Következetességre tanít. – Például következetesen fogsz listázni és már élvezheted is a többi pozitív hatást.  Vagy megtanulod, hogy ami föl van írva, azzal végezni kell, hiszen te írtad föl és te tartottad fontosnak. Keretet ad a napnak. Megírod és lezárod.
  5. Priorizál. – Illetve te priorizálsz a lista segítségével. Ha mindent egyben látsz, könnyebb felállítani a sorrendet, mint ha csak kapkodnál és néha eszedbe jutna valami, amit elfelejtettél.
  6. Produktívnak érzed magad. – Kb. lásd 3. pont, kiegészítve azzal, hogy ha úgy érzed, egész nap nem csináltál semmit, de a listádon minden ki van húzva, akkor mégiscsak csináltál! Vagyis nyugodtan elengedheted azt az érzést, hogy megint csak úgy elment egy nap.

listairas 01És hogy hol vezesd a listáidat? Ahol csak szeretnéd. Talán kiderült, hogy én bizony a listaíró típusba tartozom. A naptáramban (igen, papíralapú, a  21. században is szeretem tollal papírra írni a dolgaimat…) és a telefonomban egyaránt vezetek listákat. Ráadásul nagyszerű applikációk is vannak erre a célra, majd összerakok róluk egy listát...

Te hogy vagy ezzel a kérdéssel? Listázol? Inkább kihagyod? Ha igen, hol? Cetlik? Naptár? Telefon? 

Kövess a facebookon

Elérhetőségeim

Telefon:

+36 70 / 944-9671

Email: 

info@lifecoachingszeged.hu

Hasznos információk

Adatvédelmi szabályzat

Együttműködési megállapodás

Csatlakozz hozzám

facebooktwitterinstagram

googledribbbleyoutube