Arra van időd…? - Időbeosztás földi halandóknak

2. „Új rablói vannak…”

Ha néhány napon vagy héten keresztül figyelted magad és tudatosítottad, mivel töltöd az időd és mire mennyit szánsz, nagyon könnyen be fogod tudni azonosítani azokat a tevékenységeket és eseményeket, amik túl sok fölösleges percet/órát vesznek igénybe.

 

1. VIGYÁZZ, NEHÉZ SZÓ JÖN!

rablok3A legtöbben egy aprócska szón csúszunk el: NEM. Ismered? Valószínűleg ez az első szó, amit kisgyermekként megtanulunk és akkor elég hatékonyan is alkalmazzuk, később azonban egyre nehezebben mondjuk ki. Hiszen hogyan mondhatnék nemet anyámnak, ha kér valamit? Vagy a főnökömnek, aki bár látja, hogy beborítanak a feladatok, mégis újabbakkal bíz meg? A barátomnak, akit hetek óta nem láttam? A szomszédnak, aki mindig hoz sütit?

Tedd fel magadnak a kérdést: Minek kell történnie ahhoz, hogy nemet mondj?

 

2. MULTITASKING? INKÁBB NE! 

rablok2Megfigyelted, hogyan dolgozol? Volt már szó a fókuszálás jelentőségéről, csak ismételni tudom magam. Nemrég még én is bőszen hirdettem, hogy a multitasking nem probléma, miért ne tudnék egyszerre levelet írni, telefonálni és amíg kicsöng, odafigyelni valakire, aki beszél hozzám? Pedig nem tudok. Én sem, más sem. Ráadásul háromszor annyi idő megírni egy mailt, ha közben a telefonra figyelsz.

 

3. A TECHNIKA CSODÁI

Előfordul, hogy már épp kezdesz belelendülni valami fontos tevékenységbe, amikor megszólal a telefonod? Lehet, hogy csak 10 másodperc, amíg elintézed, de akkor is kizökkent. Ugyanígy a pittyegő emailek, a felugró FB-értesítések… mind csak néhány másodpercet vagy percet kér a napunkból, de a nap végére órákká adódnak össze.

 

4. KÁOSZ VAGY REND?

Ez nekem is kényes pont.:) Rend van az asztalodon? A szobában vagy az irodában, ahol dolgozol? Én borzasztóan hiszek a „kreatív káosz” fogalmában, de időről időre be kell látnom, hogy sokkal hatékonyabban végzem a feladataimat, ha rendezett az asztalom. Így sokkal kisebb a kísértés, hogy épp csak egy kicsit elpakoljak valamit, épp csak megnézzem, mihez is tartozik az a papírhalom alól kilógó jegyzetlapcsücsök, épp csak beleolvassak abba a könyvbe, amit nem a helyére tettem vissza… Csupa olyan dolog, ami elvonja a figyelmet, segít elveszíteni a fókuszt, márpedig nem ez a cél. Ugye érthető, miért jobb, ha rend van?

rablok1

Ha már sikerült néhányat beazonosítani az időrablók közük, meg is kezdhetjük a küzdelmet ellenük. (Tudod, mint az ördögűzős filmekben. Amíg nincs meg a nevük, addig ijesztőek, de ha megtalálják, onnantól már a hatékony eszköz is megvan, amivel legyőzhetők!)

Magadra ismertél valamelyik pontban? Neked mik terelik még el a figyelmed munka közben?

Legközelebb megnézzük, hogyan lehet kordában tartani a rendkívül vonzó, ám kevéssé hasznos tevékenységeinket, egyszerűsíteni az időbeosztásunkat, hogy tényleg jusson mindenre, ami fontos. 

Kövess a facebookon

Elérhetőségeim

Telefon:

+36 70 / 944-9671

Email: 

info@lifecoachingszeged.hu

Hasznos információk

Adatvédelmi szabályzat

Együttműködési megállapodás

Csatlakozz hozzám

facebooktwitterinstagram

googledribbbleyoutube