Arra van időd…? - Időbeosztás földi halandóknak

1. De mire megy el? 

A coaching ülések során gyakran felmerülő téma az időbeosztás. Természetesen azért, mert a hétköznapokban is gyakran merül fel, mindannyian küzdünk azzal, hogy minden beleférjen a napunkba, ami fontos.  Ilyenkor gyakran halljuk (és valljuk be, néha mondjuk is): „Arra van időd, amire szeretnéd!”  Ami egészen biztos: ez a mondat borzasztó frusztrálóan hat arra, aki éppen most fejtette ki, hogy „semmire nincs ideje”.

Albert Einsteinnek tulajdonítják a következő szavakat: “Ne mondd, hogy nincs időd semmire! A te napod sem rövidebb mint Michelangelo, Pasteur, Teréz anya, Leonardo da Vinci, Albert Einstein vagy Jézus napja!”

 

Valóban így van?  Arra van, amire szeretnéd? Vagy érezted már úgy, hogy maguk alá temetnek a feladatok, reggeltől estig rohansz, éjjel megpróbálod utolérni magad, hiszen ilyenkor van időd főzni, vasalni, szakdolgozatot írni, felkészülni egy prezentációra vagy kicsit összepakolni a konyhát, majd bezuhansz az ágyba, és néhány (a „kelleténél” kevesebb) óra alvás után kezdődik minden elölről?   Hogyan férne bele egy napba minden, aminek bele kell és minden, amit szeretnél? És hogyan tudnád kicsit a kezedbe venni ezeket az elszaladó-beborító napokat? Hogyan férne bele akár a rendszeres sport, akár egy-egy nyugodt kávé, egy forró fürdő fél óráig egy jó könyvvel (igen, sokszor ez is csak vágy marad), vagy bármi, amit szeretnél?

arravanidod02

A következő hetekben megnézünk néhány olyan technikát, ami megkönnyítheti a dolgod és talán még abban is segít, hogy valóban jusson időd egy-két olyan tevékenységre is, ami eddig sehogy sem fért bele. Ha követed a bejegyzéseket és végigviszed a „feladatokat”, a végére összeáll egy tudatosabban szervezett és tervezett rendszer és nem érzed majd azt, hogy éppen csak a víz fölött tartod a fejed, mielőtt végképp elborítanak a hullámok.  

 

Tegyük meg az első lépést!

Tudatosíts!

Szedd össze, mi mindennel telik egy átlagos hétköznapod.  Kicsit olyan ez, mint táplálkozási naplót írni. Érdekes élmény a nap végén szembesülni akár az észrevétlenül elfogyasztott csokik számával, akár az elpazarolt idővel. Ne este ülj le átgondolni, mit is csináltál, szánj rá egy (vagy két) napot, hogy csak figyeled magad és minden tevékenységet azonnal följegyzel. Célszerű melléírni azt is, mennyi időt vett igénybe. Nem muszáj mindent lebontani a legapróbb részletekig, tehát a „fogmosás 2 perc, hajmosás 10 perc, arctisztítás 2 perc, smink 5 perc” helyett bőven elég a „reggeli készülődés 20 perc”. Viszont a „Munka 8,5 óra” kicsit kevésnek tűnik. itt nyugodtan szerepelhetnek a konyhában vagy a büfében töltött percek, a privát levelezés, az értekezletek, a cigiszünetek, szóval minden, ami mondjuk 10 percnél hosszabb időt igényel naponta.

Ha kész a lista, nézd át és látni fogod, hol vannak lyukak, mi az, amit nem hagyhatsz ki és mi az, amire este azt mondod, ezt lehetne máshogy is. (Véletlen sem azt mondom, hogy töltsd ki a lyukakat! Ez még különben is csak az a fázis, amikor tudatosítjuk, hogy mivel telik a nap!)

Nyilvánvaló, hogy a gyereket el kell vinni az oviba vagy az iskolába, sőt, ha már elvitted, vissza is kellene szerezni a nap végén, ez például olyan idő, amit nincs mese, be kell tervezni.  És el kell menni dolgozni, kell valamit enni, ezt általában el is kell készíteni (mindegy, hogy magadra főzöl vagy egy ötfős családra, a tészta például akkor is ugyanannyi idő alatt fő meg), nem baj, ha be is vásárolsz, eltöltesz valamennyi időt közlekedéssel, készülődéssel, esetleg tanulsz is valamit vagy munka után vállalsz pár tanítványt… szépen ki lehet tölteni egy napot!

Ha kész vagy, vedd górcső alá a napod!arravanidod01

  • Mi az, amit azért csinálsz, mert muszáj?
  • Mi az, amit azért, mert jólesik?
  • Mennyire okoznak örömöt a napi tevékenységeid (a legegyszerűbb, ha egy 1-5 skálán osztályozod őket)?
  • Mennyire fontosak ezek? (Maradhat az 1-5 skála!) 

 

Például a reggeli készülődés eléggé fontos, és van, akinek örömet okoz, hogy szépen felöltözik, megfésülködik, esetleg sminkel, mert igényli ezt a szertartást és jobban érzi magát tőle. És olyan is van, aki megfésülködik, mert mégiscsak muszáj, felveszi, ami legfölül van és már rohan is, nem tulajdonít különösebb jelentőséget az egésznek. Nincsenek abszolút igazságok ebben sem, neked magadnak kell értékelned és rangsorolnod. 

Ha egy nappal elkészültél, nézd meg ugyanezt kicsit messzebbről: hogyan telik egy heted? Mi az, amit minden héten meg kell tenned? Ide tartozhat a viráglocsolástól a bevásárláson át az autó kitakarításáig minden, amit nem végzel minden nap, de rendszeres időközönként szükség van rá.

Fontos kérdés: felírtad a listára a pihenést is? Az éjszakai alvást vagy a kávészünetet? Valamikor vissza kell töltődni!

Javaslom, szánj egy hetet erre a kérdésre. Járd körül, légy őszinte magadhoz, ha elakadsz, szívesen segítek. Jövő héten megnézzük, mit tudsz azzal kezdeni, ha a kezedben van a listád arról, hogy mivel töltöd MOST az idődet!

Kövess a facebookon

Elérhetőségeim

Telefon:

+36 70 / 944-9671

Email: 

info@lifecoachingszeged.hu

Hasznos információk

Adatvédelmi szabályzat

Együttműködési megállapodás

Csatlakozz hozzám

facebooktwitterinstagram

googledribbbleyoutube