5 dolog, ami azonnal megváltozik, amint kitűzöl egy célt

Néhány éve végeztem Agykontroll tanfolyamot. Aki szintén túl van rajta, az tudja, hogy az idő jelentős részében azt tanuljuk, hogyan lehet egy célt programozni.  (Nem, nem arról van szó, hogy ülj a szobában és jó erősen, mindenféle technikákkal megerősítve gondolj arra, hogy VAN egy tűzpiros Ferrarid, és ha elég jól csinálod, egyszer csak ott fog állni a ház előtt…) Nagyon érdekes, nagyon hasznos és tanulságos, mindössze egyetlen problémám volt, mikor ezt gyakoroltuk. Nem tudtam, hogy mi legyen A Cél, amit teljes szívvel és örömmel el tudok képzelni, amiben megvalósul a vágy-hit-elvárás hármasa. Nagyjából rendben voltam minden területen, semmire nem tudtam ráfogni már az elsőt sem, amit Dr. Domján László így fogalmazott meg: „Izzó, forró vágy, ami lök a cél elérése felé.”  Valamit persze csináltam és mikor körbenéztem, mindenki mosolygott. Szóval mosolyogtam én is, bár fogalmam sem volt, minek örülök. 

Majd eltelt egy-két év és eljött az az idő, mikor már nem akartam és nem tudtam csak úgy sodródni, kellettek konkrét, megfogható célok. És ahogy kitűztem az elsőt, észrevettem, hogy mennyi minden változott.  Nézzünk ezek közül most ötöt!

1. Új dolgokat tanulsz

Ha új célt tűzöl ki, elkerülhetetlen, hogy az eléréséhez vezető úton megtanulj ezt-azt. Ha a célod mondjuk egy nyelvvizsga vagy bármilyen végzettség megszerzése, akkor nyilvánvaló, hogy milyen tanulással jár a folyamat. De nem mindenki akar éppen nyelvvizsgázni vagy tanulni. Van, aki mondjuk fogyni, szeretne.  És mire eléri a célt, tudni fogja, mire hogyan reagál a teste, melyik sport megfelelő neki és melyik nem, esetleg azt, hogy melyik étel mennyi kalóriát tartalmaz, hogy melyik gyakorlatot hogyan kell helyesen végrehajtani. Vagy egy új munkahely a cél? Újra belemélyedsz, hogy néz ki egy jó önéletrajz, felkészülsz az interjúkra, informálódsz a cégekkel kapcsolatban… Soroljam még?

 

2. Áthelyeződik a fókusz

13843633 10202014732887612 593041975 oOnnantól, hogy tudod, mi a célod, nem veszíted szem elől és mindent észreveszel, ami segíthet az elérésében. Olyan dolgokat, amik esetleg addig is a szemed előtt voltak, mégsem tűnt fel, hogy jók lehetnek valamire. Egy nagyszerű példát olvastam erre Pam Grout e2 című könyvében.  Az egyik napra azt a feladatot adja a szerző, hogy számold az utadba kerülő zöld autókat. A nap végére 30 fölötti szám jött ki. Minden nap ugyanazon az útvonalon jártam ugyanabban az időben, valószínűleg sokkal közülük minden nap találkoztam, mégsem tűnt föl, mert nem volt fontos. De ha tudatosan figyelsz valamire, meglátod. Akár a zöld autókat, akár az épp akciós repülőjegyet a következő úticélodhoz, akár a kedvezményes nyelvtanfolyamot vagy a tökéletes albérlet hirdetését.

 

3. Kreatívvá tesz

Hiába van meg a cél, ha az elérésére gondolva minden mondatod úgy kezdődik, hogy „Igen, de…”.  Az „Igen, csak…” semmivel sem jobb, az „Az a baj…” pedig a világból kerget ki. Ha igazán szeretnél valamit, egyszerűen legyőzöd az akadályokat és nem lesz több „de”, „csak” vagy „baj”.

13902198 10202014733887637 913563167 o

 

Hónapokon keresztül Budapestre jártam tanulni. Éreztem, hogy ez életem egyik legjobb döntése és megvolt minden, vágy, hit, elvárás… Azzal együtt, hogy tudtam, hogy a heti utazás kb. 150 ezer forinttal dobná meg a képzés költségeit, amit viszont már sehogy sem tudtam volna kiszorítani. Egyetlen „de” sem merült föl. Mire befizettem a képzést, már le is szerveztem az első három alkalmat oda-vissza telekocsival egyetlen vonatos utazás árából. Vagyis ha igazán komolyan gondolod, megtalálod a módját, hogy elérd!

 

4. Strukturálja a napot/hetet/évet… az életed

A „Sportolni fogok” az ugye egy klasszikus nemcél. A „Hetente háromszor futok 25 percet” már alakul, ha hozzáteszed, hogy hétfőn, szerdán és pénteken 7 és 7:30 között indulsz, akkor pedig már rendszer van a napodban. A kezdetét illetően legalábbis.  Ugyanígy az „Angolul fogok tanulni” szintén semmit nem ad hozzá az életedhez. A „Jövő júniusban elmegyek nyelvvizsgázni” már cél. És ha valóban ez a terv, akkor ahhoz napi rendszerességgel kell dolgoznod rajta. Napi 20 szó. Napi egy szövegértés. Heti 3 levél. Vagy ahogy akarod, a lényeg, hogy kell egy rendszer. És ha egy fix pont van a napban, a többi (a saját tapasztalataim alapján) szinte magától kialakul.

 

 

 5. Máshogy nézel a kapcsolataidra

Nem, ez nem a „Használd ki/fel gátlástalanul az ismerőseidet a céljaid elérése érdekében” pont! De ha már rendelkezel kapcsolatokkal, miért ne működtethetnéd őket? Miért ne építhetnéd őket tudatosan? Nem tudhatod, hogy az a kedves telekocsis sofőr, aki már kétszer hazahozott, vállalna-e egy utat mondjuk csak miattad, esetleg segítene-e az autójával elhozni egy szekrényt? Miért ne kérdezhetnél meg ismerősöket, barátokat, hogy tudnak-e segíteni valamiben, ami neked fontos? Hogy elvállalna-e tanítványának? Segítene-e biztosítást kötni? Tud-e egy állást, ami csak rád vár? Tud-e segíteni, hogy jegyet szerezz? Ismer-e valakit, aki...?

13932339 10202015036175194 726883220 o

 

És mi történik, ha elérted a célod? Jöhet a következő! Ahogy C.S. Lewis mondja:

„Soha nem vagy túl öreg ahhoz, hogy kitűzz egy másik célt, vagy álmodj egy új álmot!”

Neked mindig sikerül célokat kitűzni?

Észreveszed a változásokat?

Ha elakadsz, elbizonytalanodsz, szívesen segítek, vedd föl velem a  kapcsolatot a honlapon található elérhetőségek bármelyikén!

Kövess a facebookon

Elérhetőségeim

Telefon:

+36 70 / 944-9671

Email: 

info@lifecoachingszeged.hu

Hasznos információk

Adatvédelmi szabályzat

Együttműködési megállapodás

Csatlakozz hozzám

facebooktwitterinstagram

googledribbbleyoutube