Kiváló? Ismerd el!

Emlékszel a Philadelphia  című film utolsó tárgyalására? Arra gondolok, amikor Andyt tanúként hallgatják meg és a saját ügyvédje, Joe Miller teheti föl a kérdéseit. Először arról kérdezi, milyen érzés volt Charles Weelernek dolgozni.  Mivel a  jelenet a film utolsó harmadában játszódik, a néző már tudja, mit tett Wheeler és hogyan mocskolta Andyt hosszú időn keresztül. A kérdésre válaszolva azonban Andrew Beckett a legnagyobb tisztelettel beszél a volt főnökéről, akire még most is felnéz, akit a példaképének tart, mert enciklopédikus tudású, borotvaéles agyú, kiváló vezető, kalandos lélekkel.

AndyJoeÉszrevetted?

ELISMERI Wheeler erősségeit és erényeit, és bár megtehetné és senki nem hibáztatná érte, nem a hibáit sorolja hosszasan.

Ennél  is fontosabb azonban számomra a következő párbeszéd:

 „-Maga jó ügyvéd, Andy?
  -Kiváló ügyvéd vagyok!
  - Mitől kiváló?
  - Szeretem a jogot. Tudom is. És gyakorolni is tudom.”

 

Majd megosztja a tárgyalóteremmel a hitvallását. Mikor a jogról beszél -és ne felejtsük el, arról, hogy ő ebben KIVÁLÓ!- csillog a szeme, mosolyog, a hangján hallatszódik a lelkesedés. Az ellenfelei pedig tisztelettel hallgatják és láthatóan büszkék arra, hogy ez a férfi nekik dolgozott, mert ők is pontosan úgy vélekednek Andy munkájáról, ahogy ő maga. Azok az ellenfelek, akik – mivel a homoszexualitása miatt nyíltan nem támadhatják- komoly energiákat mozgattak meg annak érdekében, hogy szakmailag lehetetlenítsék el.

 

Nagyon sokszor láttam ezt a filmet, ennek a két mondatnak a jelentőségére mégis csak a legutóbbi alkalommal  figyeltem föl.

„-Maga jó ügyvéd, Andy?
  -Kiváló ügyvéd vagyok!”

 

Ez a férfi több hónapos kálvária után, meghurcolva, megalázva, halálos betegen és támadások kereszttüzében is tisztában van a saját értékeivel, ismeri és elismeri az erősségeit és bátran vállalja, hogy kimondja:  KIVÁLÓ valamiben.

A coaching során gyakori téma az önértékelés, az önbecsülés. Sokszor az első kérdésnél el is akadunk.  Pedig nem nehéz! Néha így szól: „Te miben vagy jó?”  Néha pedig  ennyi, nem is kérdés: „Mondj kérlek öt dolgot, amiben jó vagy.”

A legtöbb esetben a válasz zavart mosoly, esetleg egy „Semmiben igazából, amit csinálok/tudok, az úgyis evidens.”

Miért evidens, hogy jó vagy valamiben? Miért nehéz elfogadni? Miért nehéz kimondani?

 Ezekre a kérdésekre tudom a válaszokat természetesen, hiszen nem arra szocializálódunk, hogy dicsérjük egymást, magunkat pedig főleg nem szokás. Ha visszajelzést kapunk akár az iskolában, akár a munkahelyen, az legtöbbször nem pozitív. 

 

Most mégis arra kérlek, gondolkodj el egy kicsit, nézz a tükörbe és mondd ki:

    KIVÁLÓ ……………………………VAGYOK!

Mindegy, mivel egészíted ki a mondatot, csak tedd meg! Nem is olyan nehéz!

Ha pedig úgy érzed, szeretnél ezen a témán dolgozni, keress bátran!

csillag

A filmből származó kép forrása: http://www.dvdtalk.com/reviews/12747/philadelphia-2-disc-anniversary-edition/

Kövess a facebookon

Elérhetőségeim

Telefon:

+36 70 / 944-9671

Email: 

info@lifecoachingszeged.hu

Hasznos információk

Adatvédelmi szabályzat

Együttműködési megállapodás

Csatlakozz hozzám

facebooktwitterinstagram

googledribbbleyoutube